Страници

27.04.2019 г.

Скалният манастир в Басарбово привлича много румънци за Великден​


Басарбовският манастир край Русе остава притегателно място за румънските туристи по Великден. Храмът в скалите над река Русенски Лом, е задължителен в маршрута на северните ни съседи, защото в него е живял закрилникът на Букурещ Свети Димитър Басарбовски.

Румънска, италианска и японска реч се разнася още от сутринта на Разпети петък в манастира. Димитриу Лучиану от Букурещ организира екскурзии до България. За последните три години е посещавал с туристи страната ни 300 пъти. И винаги им показва Светата обител, където в пост и молитва е прекарвал земните си дни Димитър Басарбовски. Този път Димитриу е довел и гости от Италия.

Димитриу Лучиану:
"Тук се чувствам като вкъщи, много е красиво."

Анджело:
"Ние сме от Кремона, Италия. За нас е голяма изненада да видим вдълбания в скалите манастир - просто дъхът ми спря, невероятно е."

Следващата задължителна спирка е манастирът "Света Марина". Туристите са привлечени от легендата за лечебната вода, която извира в него. Задължително посещават Средновековната крепост Червен и Ивановските скални църкви. Не пропускат и да се забавляват. Предпочитат механите във възрожденски стил.

Свилена Матрова, управител на заведение:
"Търсят агнешко, риба, обичат скъпи ястия, кавърми..."

Роберто:
"Ракия. И вината ви са много добри. Това обаче, което не ми харесва е режима на българо-румънската граница. Трябва по-бързо да се минава, да няма такава бюрокрация, та ние сме съседи."

Въпреки границата, дошли веднъж у нас, румънците се връщат отново и отново, за да се насладят на страната ни.


Източник: БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар