Страници

2.11.2018 г.

Румънският патриарх дари на Басарбовския манастир риза на Свети Димитрий


За поредна година на 27 октомври 2018 г. Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум гостува в румънската столица Букурещ по лична покана от Румънския патриарх Даниил, за да съслужи в св. литургия по случай храмовия празник на Патриаршеската катедрала.


Владиката се придружаваше от свещ. Кирил Синев. В богослужението, възглавено от патриарх Даниил, участваха 40 румънски архиереи, множество свещенослужители и десет протодякона. След прочитането на евангелския текст патриарх Даниил подробно представи житието на св. Димитър Басарбовски, покровител на Букурещ, както и житието на св. Калиник от манастира "Черника", от чиято кончина тази година се навършват 150 години.


След отпуста на св. Литургия патриарх Даниил предаде на митрополит Наум свещен дар - одежда на св. Димитрий, предназначена за Басарбовския манастир.

Предстои да бъде уточнено кога подарената на Русенска митрополия риза на св. Димитър Басарбовски ще бъде пренесена тържествено в Басарбовската св. обител за постоянно съхранение.

Източник: Дунав Мост

Няма коментари:

Публикуване на коментар