Страници

17.11.2017 г.

Мостът в Басарбово се руши




Мостът, който свързва двете части на русенското село Басарбово, е на път да рухне преди началото на зимата.

През февруари пешеходна част от съоръжението се срути и се наложи спешното ѝ укрепване. Кметът на Басарбово Николай Колев не е доволен от свършената работа и настоява за ремонт на ремонта, както и за цялостна реконструкция на моста, съобщава БНТ Русе.

Мостът е построен през 20-те години на миналия век. Никой в Басарбово не помни да му е правен основен ремонт. Съоръжението се ползва като обходен маршрут през зимата, когато е затворен пътят между Русе и Бяла. А с риск по него ежедневно преминават десетки автомобили и пешеходци.

„След някоя година ще се събори тоя мост. Правен е 25-а година този мост, но отива на гибел. Затвориха пешеходната пътека, ние вървим ето така.“

„Не смееш да минеш. Сега и другата страна се затвори. Явно няма средства.“

През пролетта Агенция „Пътна инфраструктура“ направи ремонт, като премахна разрушения тротоар и намали ширината на моста. Кметът на селото обаче е категоричен, че той се нуждае от основен, а не от козметичен ремонт. Тепърва обаче ще се решава кога ще стане факт и колко пари са необходими. Според Николай Колев забавянето обаче може да е фатално.

Николай Колев – кмет на с. Басарбово: „Просто мостът ще падне. Имаме проблем от зимата, падна едната пешеходна алея, другата е въпрос на време кога ще последва и тя същата участ. Аз лично съм много притеснен, че нашият път се използва за резервен, когато Русе – Бяла е затворен. Когато започнат да опесъчават, ще има опашки от по 10 километра. Какво ще правим ние тогава, живеещите в това населено място. Не можем да пресечем улицата.“

С проблема е запознат и кметът на Русе Пламен Стоилов, който пое ангажимент да изпрати спешно писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ и да настоява за укрепване и ремонт на моста в най-кратки срокове. В момента движението по него се извършва само в едната лента.

Източник: БНТ2

Няма коментари:

Публикуване на коментар