Страници

25.09.2015 г.

Басарбово с четири награди от конкурс в Балчик


В IV-тото издание на Националния фолклорен фестивал „Море от ритми“, фолклорните изпълнители от село Басарбово, Русенско се представиха отлично и взеха четири награди. Фестивалът се състоя между 19 и 21 септември в Балчик, а негови организатори са сдружение „За Балчик”, в партньорство с Общината.

Общо 720 участници се представиха на сцената, а председател на журито беше проф. Даниела Дженева – директор на фолклорен ансамбъл „Тракия”, Пловдив. Останалите членове бяха доц. д-р Антон Андонов, завеждащ катедра „Хореография” към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Денислав Кехайов – директор на ансамбъл „Пирин”, и доц. д-р Ангел Гоев, директор на Етнографски музей „Етъра”, Габрово.

Групата за автентичен фолклор „Китка“ участва в категорията „Хорове над 18 години“ и получи поощрителна награда за добро представяне. Танцова формация „Басарбовски лудории“ беше отличена в категорията „Обработен фолклор“, раздел „Клубове“. Спасийка Димитрова се представи с песните „Що ме либе не поглеждаш“ и „Заправил къща Тодор“. Тя бе класирана на трето място в раздел „Автентичен фолклор“. Специалната грамота на организаторите за принос към българския фолклор получи Мариана Ганчева, хореограф на басарбовската танцова формация.

В знак на благодарност към работата на Мариана Ганчева, басарбовските танцьори извиха хоро пред дома на своята ръководителка, въпреки късния час и умората.

Припомняме, че Фолклорният фестивал "Море от ритми" е последният в културния календар на Балчик. Той „разказва” за автентичното, акцентира върху него, поднася го съхранен от поколенията. Едновременно и конкурс, той мотивира, съпоставя труд, амбиции и постижения, стимулира емоционалното усещане на участници и публика.

Източник: Дарик

Няма коментари:

Публикуване на коментар