Страници

22.04.2023 г.

25 чувала с отпадъци събраха експертите от РИОСВ - Русе в района на Басарбовския манастир


Експертите на РИОСВ - Русе се включиха днес в кампанията на Министерството на околната среда и водите за почистване на замърсени терени за 2023 г. - "Да сложим точка на замърсяването".

В района на Скалния манастир "Св. Димитър Басарбовски", край с. Басарбово (община Русе), в посока "Рибарниците" бяха събрани 25 чувала с отпадъци от опаковки, кофи, чували, части от автомобили, гуми и други битови отпадъци, в т.ч. едрогабаритни такива - легло, матраци, рамки и др.

В почистването се включиха 22 служители на екоинспекцията и техните деца. Инициативата се посвещава на Международния ден на Земята - 22 април.

Районът на Манастира попада в Защитените зони "Ломовете" по директивите за птиците и местообитанията на общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Мястото се използва за разходки, наблюдения на птици и спорт сред природата. 

Експертите на РИОСВ - Русе призовават гражданите, посетителите на местността и рибарите да не замърсяват с отпадъци, за да бъде престоят им сред природата приятен и да не нанасят щети върху животинските видове в защитените зони.

Няма коментари:

Публикуване на коментар