Страници

28.10.2018 г.

Хора от цяла България и Румъния се стекоха в Басарбовския скален манастир


Храмов празник отбеляза единственият действащ скален манастир у нас "Свети Димитър Басарбовски" край русенското село Басарбово. Празничната служба събра миряни от цяла България и от Румъния, където светецът е на особена почит, а мощите му се пазят в Букурещ.

Светата обител, която се намира сред скалите в долината на река Русенски Лом, се изпълни с вярващи още от сутринта. В църквата "Свето Преображение", която беше осветена само преди две години, миряните се помолиха пред иконата, в която е вградена частица от мощите на Свети Димитър Басарбовски.

Отец Иван:
"Тези празници църковните са свързани със скромността. Свети Димитър Басарбовски е избягал от света да се скрие от него. Да бъдем скромни!"

Стотици поклонници от Румъния пристигнаха в Светата обител. Александра Флора посещава за първи път манастира и е впечатлена от красотата на това свято място.

Александра Флора:
"Радвам се, че много хора са дошли днес тук да се помолят. Аз се моля семейството ми да е здраво, както е досега и всички добри желания да се сбъднат."

Да почетат храмовия празник посетители пристигнаха от различни краища на България. Петър Зарков е ръководител на група от 65 души от разградската църква "Свети Георги".

Петър Зарков:
"Посещаваме вече за трета година Басарбовския манастир. Хубаво място е, има желаещи всяка година и все повече и повече. Вярата привлича повече народа."

Единственият действащ скален манастир у нас край Басарбово води началото си от 13 век. Носи името на светеца Димитър Басарбовски, който приживе бил пастир и живеел скромно в скалите на днешния манастир. Басарбовският манастир е привлекателна туристическа забележителност, особено за чужденците.


Източник: БНТ

Няма коментари:

Публикуване на коментар