Страници

8.03.2015 г.

Информация

Басарбово е село в Северна България. То се намира в община Русе, област Русе. Населението на селото е около 1355 души към 15.03.2015 година.

Селото се намира в непосредствена близост до град Русе. От всички страни е заобиколено от невисоки хълмове, сякаш сгушено в гнездо. През територията му преминава река Русенски Лом, а пътят, който тя очертава е близък по вид умален модел на прочутия Гранд каньон в САЩ.

В геоложката си история територията на село Басарбово е била покрита от водите на Черно море. Наследството, което морето е оставило на поречното поселище, са неговите скални и варовикови материали. Все още могат да се видят останки от черупките на мидички и други морски обитатели.

Поселище в района съществува още от дълбока древност. През времето на османското владичество селото се е намирало на хълма в посока северозапад от сегашното си нахождение. След като три пъти е било опожарявано от османлиите, селото се измества на сегашното си място. През годините то приема много изселници от Балканския регион.

Освен красивата природа по поречието на р. Русенски Лом, селото е известно и с действащия скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски", датиращ още от средновековието.

Източник: Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар